Kurumsal Farklarımız
"KOBİDEN" sordu biz cevapladık..
Firmanız hakkında bilgi verir misiniz?
1970'li yıllarda dedemiz Ahmet Kadakçı, küçük kasap dükkânı ile ufak çaplı imalata başlamış. Ondan işi devralan babamız Dursun Kadakçı, imalathaneyi biraz daha büyüterek üretime devam etmiş.1988 yılında üretimin başına 3 kardeş olarak biz geçtik. Baba mesleği olarak devam ettiğimiz bu mesleği severek yapıyoruz. 2008 yılında havaalanı yolu üzerindeki bin metrekarelik alanda gerçekleştirdiğimiz üretimi büyüttük. 2 milyon dolarlık yatırımla 6 bin metrekarelik açık alana 2 bin 500 metrekarelik fabrikamızı kurduk. Şu anda 15 kişilik bir ekiple sucuk, pastırma, kavurma, salam üretimi yapıyoruz. Fabrikamız şu anda yüzde 10 kapasite ile çalıştığı için istihdam ettiğimiz kişi sayısı az. Hammadde sorunun çözerek üretim kapasitemizi ve istihram oranımızı artırmak istiyoruz.
Markalaşma sürecinin neresindesiniz?
Ürünlerimizı yüzde 100, birinci sınıf dana etinden üretiyoruz. Bu etlerin hepsi veteriner ve gıda mühendislerinin kontrolünden geçirilerek alınıyor. Bölgemizin organik bitki örtüsü, kekik gibi otlarla beslenen hayvandan ete geçen lezzet Türkiye'nin hiçbir şehrinde yok. Çiftçilerin de hayvanları tamamen organik olan bu otlarla beslemesi hammaddemizin kalitesini artırıyor. Bu yüzden ürünlerimiz çok daha lezzetli ve kaliteli. Biz de bu organikliği bozmuyoruz. İçinde farklı etler ve katkı maddeleri kullanmıyoruz. Bu kaliteden, insanların alıştıkları geleneksel Türk sucuğu tadından asla ödün vermeyeceğiz. Kalitemizle, iş ahlakımızla, yılların verdiği deneyimle tüketicinin yanındayız. Gelen
talepten tüketicinin de bize güvendiğini gözlemliyoruz.
AR-GE çalışmalarınız var mı?
Son teknoloji ile donattığımız fabrikamızda AR-GE çalışmaları da sürdürüyoruz. Üzerinde çalıştığımız sosis, burger, jambon gibi ürünleri son aşamasına geldiği zaman tüketiye sunacağız. Bu organik kalitemiz ile Türkiye'nin tüm illerinde yer alıp, halkımız için vazgeçilmez damak tadına dönüşmek istiyoruz. Bunun için de elimizden gelen reklâm ve tanıtım faaliyetlerini yapacağız. Ulusal gıda marketleri ve yerel marketler ile görüşüp franchise ve bayilik vermeyi düşünüyoruz. Ürünlerimizin her şehir de olup her eve girmesini hedefliyoruz.
Erzurum dışına açılma planlarınız var mı ?
Kuruluşumuzdan bu yana Erzurum pazarının yüzde 70-80'ine sahibiz. Erzurumlu bizim lezzetimizin farkında. Yılların markasına değer vermeyi biliyor. Doğu Anadolu başta olmak üzere Doğu Karadeniz ve Güney Doğu Anadolu'ya ürünlerimizi pazarlıyoruz. Van, Ağrı, Rize, Batman, Bitlis, Gazi Antep, Tokat, Iğdır gibi şehirlerde varız. İhracat planlarımız da mevcut. Azerbaycan'a ürün numunelerimizi gönderdik, geri dönüşünü bekliyoruz. Ümit ediyoruz ki olacak.
Öne çıkan sektörel sorunlarınız nelerdir?
Erzurum tarım ve hayvancılık kenti olduğu için eskiden et tüketimine ciddi manada önem veriliyormuş. Çok fazla talep gören sucuk ve pastırmalar domates gibi tablalarda satılıyormuş. Şimdi bu kadar talep yok. Tüketicinin merdiven altı işletmelerin değişik katkı maddeleri ve piliç eti kullanarak ürettiği ucuz sucuğa yönelmesi bizim ürünlerimizin hak ettiği talebi görmesini engelliyor. Sıkıntılarımızın en büyüğü hammadde. Erzurum halkı hayvancılığı yavaş yavaş bırakıyor. Köylümüz hayvan beslemiyor. Besleyenler ise küçük çapta ve az besliyor. Buda bizim hammadde konusunda zorlanmamıza neden oluyor.Köylünün en kısa zamanda örgütlenip çiftlik üretimine geçmesi gerekiyor. Dağ ve çayırlarımızdaki otların da zayi olması engellenmeli. Başka bir sorun ise kalifiye eleman yetersizliği. Makine teçhizatını kullanacak eğitimli eleman bulamıyoruz. Hammadde ve kalifiye eleman yetersizliğinden fabrikamız tam kapasite çalışamıyor. Günlük 50 ton çalışma kapasitesi bulunan fabrikamız şu an yüzde 10'luk kapasite ile çalışıyor.
Peki, çözüm önerileriniz nedir?
Şehrimizin gerek idari amirleri, gerekse sivil toplum örgütleri üreticilerimizi çıkan teşvik yasası konusunda yeterince bilgilendirmiyor. Proje hazırlamamıza ve çıkan yasalardan faydalanmamıza yardımcı olsunlar. Teknik destek verecek kuruluşlar kursunlar. Hazırladığımız proje tarım kredi müdürlüğünden format yanlışlığı nedeniyle geri döndü. Yetkililerden proje hazırlığı konusunda destek istiyoruz. Erzurum'da bulunan ulusal marketlerin de Erzurumlu üreticinin ürününü satarak onlara destek olabileceklerini düşünüyorum .
Yeni hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?
Öncelikli hedefimiz fabrikamızın yanına satış mağazası açmak. Franchise sistemi ile ürünümüzü pazarlayacağız. İstanbul ve Ankara'da satış mağazası açmayı düşünüyoruz. Depo kurup ürünlerimizi o şehirlerdeki ulusal ve yerel marketlere vermeyi hedefliyoruz. Erzurum'da bir satış mağazamız var.Bir tane daha açmak istiyoruz. Hazır şarküteri tarzı olacak magazamızda ürününün tadılarak alınmasını sağlayacağız. Müşterilerimizin ürün hakkındaki görüşlerini bire bir öğrenecek, onlarla iletişim içinde olacağız. Satış mağazası zincirleri kurmayı düşünüyoruz. Erzurum'da bulunan ulusal firmaların raflarında da yer almayı hedefliyoruz. Daha seri, daha kaliteli üretim için hammaddemizi kendimiz üreteceğiz. Bunun için 2010 yılında üretim çiftliği kurmayı planlıyoruz. Böylece, halen sucukta 1 ton, salamda ve kavurmada 500 kilo, pastırmada ise 400 kilo olan üretimimizi fabrika kapasitemiz mizi an 50 tona çıkaracağımıza inanıyorum.